Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chicken karahi

Chicken karahi

Wyjątkowy smak – z pewnością niejednokrotnie do niego powrócisz. Wypróbuj przepis na kurczaka po indyjsku, a jego aromat urzeknie Cię jeszcze w trakcie gotowania.

Składniki

  • Chilli mielone – 1 łyżeczka
  • Cały średniej wielkości kurczak – 1 sztuka
  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • Kolendra mielona – 1 łyżeczka
  • Nieduża cebula – 2 sztuki
  • Papryka zielona – 1 sztuka
  • Pomidory z puszki krojone – 400 gramów
  • Nieduże kłącze świeżego imbiru – 1 sztuka
  • Ząbek czosnku – 4 sztuki
  • Oliwa – 3 łyżki
  • Świeża kolendra – 1 pęczek
  • Gęsty jogurt – 3 łyżki
  • Olej do smażenia – 50 mililitrów

Przygotowanie

Imbir miksujemy z oliwą i czosnkiem. Następnie kroimy kurczaka w małe kawałki. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a kolendrę siekamy. Teraz podgrzewamy olej w garnku. Przekładamy na niego imbirową pastę, a po ok. 2 minutach dodajemy również cebulę i kawałki kurczaka. Odlewamy nadmiar tłuszczu.

Następnie do garnka dosypujemy przyprawy (kmin rzymski, kurkumę i chili) oraz kolendrę. Wszystko mieszamy i smażymy kolejne 4 minuty. Teraz dodajemy również pomidory, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Potrawę dusimy przez 20 minut.

Po tym czasie dodajemy jogurt i pokrojoną paprykę. Wywar gotujemy kolejnych 10 minut. Na sam koniec dosypujemy świeżą kolendrę, mieszamy i przekładamy danie na talerze.

Powiązane posty