Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Buraczkowe pesto 

pesto z misce

Gdy mamy ochotę na pieczywo posmarowane jakąś smakowitą pastą, najczęściej wybieramy jakiś pasztet lub humus z ciecierzycy lub makreli. A gdyby tak przygotować pastę z buraczków? Okazuje się, że także będzie smakować wybornie i niezwykle kolorowo. 

Składniki: 

  • 3 nieduże buraczki 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki pokrojonego w kosteczkę parmezanu 
  • 3 łyżki orzeszków pinii danych na suchej patelni 
  • sól i świeżo zmielony pieprz 

Sposób przygotowania: 

Buraki najpierw musimy umyć. Następnie należy je osuszyć, a potem zawinąć w folię aluminiową. Układamy na blachę i umieszczamy w piekarniku, który powinien być nagrzany do 200°C. Pieczemy przez nie więcej godzinę tak, aby buraczki stały się miękkie. 

Po tym czasie wyjmujemy je z folii i obieramy. Należy je pokroić na mniejsze kawałki. Kolejny etap to zmiksowanie buraków blenderem razem ze zmienionymi orzeszkami pinii, czosnkiem, parmezanem i oliwą. 

Taką pastę należy jeszcze doprawić solą i dużą ilością pieprzu. 

Teraz pesto już można rozsmarować na grzankach lub bułce w zależności od własnych preferencji. 

Powiązane posty