Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zapiekane naleśniki po bolońsku

naleśniki na talerzu

To danie bardzo chętnie jest przygotowywane przez osoby, które są pasjonatami kuchni włoskiej, a także naleśników. Potrawa sprawdzi się na pewno idealnie, jeżeli chcemy przed kimś zrobić wrażenie i przygotować obiad w stylu włoskim.

Składniki:

  • 10-12 naleśników
  • 500 g świeżego szpinaku 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słoik przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • suszone zioła (oregano, tymianek)
  • 100 g sera żółtego
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przygotuj naleśniki.

Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie.

Następnie dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, przyprawy i gotuj.

Przygotuj sos beszamel z masła, mąki, mleka i dopraw.

Nałóż farsz na naleśniki, zwiń w ruloniki, a następnie ułóż w naczyniu.

Teraz polej sosem beszamel, posyp serem i piecz.

Gotowe naleśniki pozostaje tylko posypać pietruszką i już można podawać.

Powiązane posty