Jeżeli uwielbiasz drobne przekąski i przepadasz za konsystencją pasty kanapkowej, ten przepis może Cię zaskoczyć. Pesto z dynią, z dodatkiem masła orzechowego i przyprawy curry to dla wielu osób może być ciekawa innowacja smakowa.
Składniki:
- 1 puszka 400 g ugotowanej ciecierzycy lub 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka masła orzechowego lub tahini
- 1/2 ząbka czosnku
- przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy curry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki płatków chili, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Potrzebna będzie ciecierzyca, ale zalewy nie będziemy wylewać. Potrzebujemy kilka łyżek. Następnie przygotowujemy puree z pieczonej dyni, które powinno być ostudzone. Odciskamy je także na gazie, aby zapewnić jak największą gęstość.
Teraz ciecierzycę wkładamy do pojemnika blendera. Zanim zaczniemy miksować, dodajmy jeszcze oliwę. Można też dodać 2 łyżki zalewy z ciecierzycy. Dzięki temu lepiej się będzie miksować.
W momencie, gdy już ciecierzyca będzie rozdrobniona, dodajmy puree z dyni, masło orzechowe, obrany czosnek i przyprawy. Doprawiamy jeszcze pieprzem i solą, a następnie miksujemy na gładką konsystencję.
Tak przygotowaną pastę przekładamy do pięknej miseczki i dekorujemy płatkami chili lub pestkami dyni.