Wiosna to czas, gdy zawsze mamy ochotę no jakąś odmianę. Nowości szukamy także pośród przypisów kulinarnych. A co może być bardziej interesującego, aniżeli kruchy sernik z rabarbarem? Będzie idealny podczas rodzinnego spotkania w ogrodzie.
Składniki:
kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
masa serowa:
- 1 kg sera na sernik z wiaderka
- 250 g śmietanki 30%
- 220 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
rabarbar:
- 600 g rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 100 g zimnego masła
Sposób przygotowania:
Pierwszy krok to wymieszanie mąki pszennej z żółtkami, wodą, cukrem pudrem i masłem. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą. Musi poczekać w lodówce 30 minut.
Potem zimne ciasto po rozwałkowaniu przekładamy do formy z papierem do pieczenia. Należy je nakłuć w kilku miejscach. Następnie formę wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Powinien być nagrzany do 180°C.
Cukier przesypujemy do rondelka i podgrzewamy, aż będzie robić się brązowy. Wtedy dodajemy masło i pokrojony na 2 cm kawałki rabarbar. Przez 5 minut gotujemy, aż będzie miękki. Następie rondelek powinien ostygnąć.
Ser twarogowy ucieramy razem z cukrem, cukrem pudrem, jajkami, wanilią i mąką ziemniaczaną. Powinna powstać jednolita masa.
Kruszonkę przygotowujemy, mieszając mąkę pszenną z cukrem i roztopionym masłem.
Masa serowa powinna być teraz przełożona na podpieczony kruchy spód. Z kolei na wierzchu układamy rabarbar. Posypujemy jeszcze kruszonką.
Tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy i uchylamy drzwiczki. Sernik powinien w piekarniku całkowicie ostygnąć.