Azjatyckie dania coraz bardziej cenimy za charakterystyczne dla nich bardzo wyraźne smaki. Zupa z wieprzowiną to świetna propozycja dla tych, którzy szukają dania pożywnego, które można przygotować błyskawicznie.
Składniki:
- 300 g chudej wieprzowiny
- 2 pęczki dymki
- 1 nieduża pekinka
- 1 opakowanie chińskiego makarony jajecznego
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 cm świeżego korzenia imbiru
Sposób przygotowania:
Wieprzowinę musimy pokroić w cienkie paseczki. Następnie mięso smażymy na oleju w garnku z grubym dnem. Czekamy, aż zrobi się brązowe.
Kolejny etap to poszatkowanie kapusty. Dodajemy ją do mięsa, wzbogacając sosem sojowym, a także startym imbirem.
Teraz podlewamy zupę gorącym bulionem, a następnie gotujemy przez 10 minut.
Cebulę dymkę trzeba posiekać i dodajemy ją do zupy razem z makaronem, ale pod sam koniec gotowania.
Zupa powinna gotować się jeszcze przez kilka minut do momentu, aż makaron będzie miękki.