Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa pomidorowa

Polacy chętnie gotują, a jeszcze chętniej jedzą zupy. Jednym z najciekawszych wyborów jest zupa pomidorowa. Tradycyjny posiłek często gości na stołach w polskich domach, a jego tradycyjny charakter można podkreślić odrobiną natki pietruszki ozdabiającą talerz.

Składniki:
– Podudzia kurczaka (2 sztuki, łącznie ½ kg)
– Marchewka (4 sztuki)
– Korzenie pietruszki (2 sztuki)
– Por (1 sztuka, tylko biała część)
– Seler (100 g)
– Cebula (1 sztuka)
– Passata pomidorowa (2 łyżki)
– Mąka pszenna (1 łyżka)
– Kwaśna śmietana 18% (½ szklanki)
– Ziele angielskie (2 ziarna)
– Pieprz (5 ziaren)
– Sól (szczypta)
– Liść laurowy (1 sztuka)
– Świeżo zmielony czarny pieprz (szczypta)
– Cukier (½ łyżeczki)

Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia udek kurczaka, a następnie zalewamy je 6 szklankami wody. Do wywaru dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach, a następnie gotujemy przez 30 minut na średnim ogniu od momentu wrzenia.
W tym czasie obieramy i myjemy warzywa, a następnie kroimy je na duże kawałki. Gotujemy w wywarze z udkami aż do uzyskania ich średniej miękkości. Do garnka dodajemy również sól, pieprz, cukier i passatę pomidorową. Całość można delikatnie zamieszać.
W osobnym kubku dokładnie mieszamy mąkę i śmietanę. Kiedy pozbędziemy się wszystkich grudek, wlewamy do kubka 3-4 łyżki gorącej zupy, a następnie całość przelewamy do garnka z wrzącym wywarem. Po kilku minutach zupę zdejmujemy z ognia i trzymamy około 15 minut pod przykryciem. Zupa pomidorowa najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem, a także dodatkiem świeżej natki pietruszki.

Powiązane posty