Wyborny przepis, który sprawdzi się nie tylko w majówkę. Grillowane tosty z kurczakiem to doskonały wybór na obiad w każdy dzień wiosny i lata.
Składniki
- Ciemne pieczywo tostowe – 4 sztuki
- Sos sałatkowy włoski – 1 opakowanie
- Pierś z kurczaka z rosołu – 1 sztuka
- Szpinak świeży – 1 pęczek
- Cebula – 1 sztuka
- Szczypiorek – 1 łyżka
- Oliwa z oliwek – 6 łyżek
Przygotowanie
Pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy szpinak, mieszamy i po chwili zdejmujemy patelnię z ognia. Teraz grillujemy skropione oliwą kromki chleba. W tym czasie sos sałatkowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka rozrywamy na małe kawałki i mieszamy go ze szpinakiem, sosem i szczypiorkiem. Tak przygotowany farsz nakładamy na kromki pieczywa, które przykrywamy pozostałymi kromkami. Całość kroimy po przekątnej, żeby powstały trójkątne kanapki.