Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Frittata z cukinią

Frittata z cukinią

Wyborne włoskie danie przypominające nieco tradycyjny omlet. Istnieją jednak zasadnicze różnice, które sprawiają, że ten przepis zasługuje na wyróżnienie.

Składniki

  • Jaja – 6 sztuk
  • Groszek mrożony – 100 gramów
  • Cukinia – 1 sztuka
  • Mieszanka ziół z oregano – 2 łyżki
  • Świeża mięta – 0.5 pęczka
  • Natka pietruszki – 0.5 pęczka
  • Rukola – 150 gramów
  • Sos sałatkowy włoski – 1 opakowanie
  • Kostka sera feta – 1 sztuka
  • Oliwa do smażenia – 3 łyżki
  • Cytryna – 1 sztuka

Przygotowanie

Cukinię kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy je przez ok. 15 sekund. Dodajemy do niej jajka, ser feta, groszek oraz mieszankę ziół. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie na małych obrotach. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (najlepiej o średnicy 22 cm). Wlewamy na nią łyżkę oliwy i całą zawartość misy z masą jajeczną.

Frittatę smażymy ok. 10 minut z jednej strony oraz 3-4 minuty z drugiej strony. W tym czasie wyciskamy sok z cytryny oraz rwiemy listki natki pietruszki i mięty. Sos sałatkowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łączymy go w salaterce z rukolą, miętą i natką pietruszki.

Frittatę przekładamy na talerze i przykrywamy sałatką. Gotowe!

Powiązane posty