Wyborne włoskie danie przypominające nieco tradycyjny omlet. Istnieją jednak zasadnicze różnice, które sprawiają, że ten przepis zasługuje na wyróżnienie.
Składniki
- Jaja – 6 sztuk
- Groszek mrożony – 100 gramów
- Cukinia – 1 sztuka
- Mieszanka ziół z oregano – 2 łyżki
- Świeża mięta – 0.5 pęczka
- Natka pietruszki – 0.5 pęczka
- Rukola – 150 gramów
- Sos sałatkowy włoski – 1 opakowanie
- Kostka sera feta – 1 sztuka
- Oliwa do smażenia – 3 łyżki
- Cytryna – 1 sztuka
Przygotowanie
Cukinię kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy je przez ok. 15 sekund. Dodajemy do niej jajka, ser feta, groszek oraz mieszankę ziół. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie na małych obrotach. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (najlepiej o średnicy 22 cm). Wlewamy na nią łyżkę oliwy i całą zawartość misy z masą jajeczną.
Frittatę smażymy ok. 10 minut z jednej strony oraz 3-4 minuty z drugiej strony. W tym czasie wyciskamy sok z cytryny oraz rwiemy listki natki pietruszki i mięty. Sos sałatkowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łączymy go w salaterce z rukolą, miętą i natką pietruszki.
Frittatę przekładamy na talerze i przykrywamy sałatką. Gotowe!