Omlety to dania bardzo smaczne najczęściej podawane na śniadanie, choć czasem również na obiad. Głównym składnikiem są jajka. Po dodaniu kaszy jaglanej danie robi się sycące, kilka prostych składników może oczarować Cię smakiem.
Składniki:
- 1 jajo
- 2 łyżki ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej
- 1/4 cebuli cukrówki
- 1/2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego
- szczypiorek lub koperek do posypania
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Patelnię należy nasmarować niedużą ilością oleju rzepakowego. Następnie szatkujemy cebulę cukrówkę i delikatnie podsmażamy. Powinna się delikatnie zrumienić.
Teraz jajko należy starannie roztrzepać i dodać trochę soli i pieprzu. Następnie dokładamy kaszę jaglaną i całość razem bardzo dokładnie mieszamy.
Wylewamy na podsmażoną cebulę i smażymy przez chwilę z obydwu stron. Omlet będzie gotowy, gdy białka jaja się zetną.
Sypiemy na wierzch szczypiorek albo koperek i podajemy z pieczywem lub warzywami sezonowymi.