Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron ze szparagami i boczkiem 

makaron

Makaron pasować będzie w zasadzie do wszystkiego. Wspaniałe danie można przygotować, jeżeli dodamy do niego szparagi i boczek. Potrawa nabierze cech świeżości, a dzięki odrobinie czosnku zyska wspaniały smak. 

Składniki: 

  • 500 g suchego makaronu, np. rurek 
  • 1 duży pęczek szparagów 
  • 150 g boczku wędzonego, pokrojonego na cienkie plasterki 
  • 80 g startego parmezanu 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju lub oliwy 

Sposób przygotowania: 

Czas gotowania makaronu zawsze jest wskazany przez producenta na opakowaniu. 

W międzyczasie, gdy makaron się gotuje w garnku, oczyszczamy szparagi. Należy odłamać zdrewniałe końce łodyg. Następnie warzywo kroimy ukośnie na nieduże kawałki. 

Boczek także kroimy na nieduże kawałki, a czosnek siekamy na drobno. 

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy boczek do momentu, aż się zrumieni. Potem dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez jedną minutę. 

Teraz dorzucamy szparagi i wszystko smażymy jeszcze przez 3 minuty. 

Po odcedzeniu makaronu przekładamy go do miski i dodajemy szparagi razem z boczkiem i tłuszczem. Pozostaje jeszcze tylko posypać całość parmezanem i wymieszać. 

Powiązane posty