Makaron pasować będzie w zasadzie do wszystkiego. Wspaniałe danie można przygotować, jeżeli dodamy do niego szparagi i boczek. Potrawa nabierze cech świeżości, a dzięki odrobinie czosnku zyska wspaniały smak.
Składniki:
- 500 g suchego makaronu, np. rurek
- 1 duży pęczek szparagów
- 150 g boczku wędzonego, pokrojonego na cienkie plasterki
- 80 g startego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub oliwy
Sposób przygotowania:
Czas gotowania makaronu zawsze jest wskazany przez producenta na opakowaniu.
W międzyczasie, gdy makaron się gotuje w garnku, oczyszczamy szparagi. Należy odłamać zdrewniałe końce łodyg. Następnie warzywo kroimy ukośnie na nieduże kawałki.
Boczek także kroimy na nieduże kawałki, a czosnek siekamy na drobno.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy boczek do momentu, aż się zrumieni. Potem dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez jedną minutę.
Teraz dorzucamy szparagi i wszystko smażymy jeszcze przez 3 minuty.
Po odcedzeniu makaronu przekładamy go do miski i dodajemy szparagi razem z boczkiem i tłuszczem. Pozostaje jeszcze tylko posypać całość parmezanem i wymieszać.