Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Naleśniki z ziemniakami i serem 

naleśniki

Miłośnicy ziemniaków i sera zwykle zachwycają się takim farszem w pierogach. A tymczasem można go umieścić także w naleśnikach. To na pewno oryginalny pomysł na smaczny obiad. Jak przygotować naleśniki z ziemniakami? Prosto, szybko i przyjemnie – przynajmniej z tym przepisem kulinarnym.

Składniki: 

  • 10 naleśników 
  • 50 dag ziemniaków 
  • 25 dag białego, tłustego sera 
  • 1 duża cebula 
  • 2 łyżki masła 
  • 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu czarnego 
  • sól 
  • 2 jajka 
  • bułka tarta 

Sposób przygotowania: 

Naleśniki smażymy na klarowanym maśle z odrobiną cukru. 

Jeżeli natomiast chodzi o nadzienie, to ugotowane ziemniaki musimy odcedzić i rozgnieść widelcem póki są gorące. Następnie siekamy cebulę i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Ser z kolei trzeba rozkruszyć. Teraz wszystkie składniki razem z tłuszczem lądują w misce. Dodajemy sól i pieprz i bardzo dokładnie mieszamy, ale nie rozcieramy. Cała sztuka polega na tym, aby w nadzieniu były grudki ziemniaków i sera. 

Naleśniki, gdy już są usmażone, smarujemy nadzieniem, a następnie zawijamy w rulony lub w koperty (tak, jak lubimy). A jeżeli mamy ochotę, to możemy obtoczyć je jeszcze w rozbitym jajku i tartej bułce, a następnie podsmażyć z obydwu stron na maśle. 

Zanim podamy naleśniki, polewamy je stopioną słoniną i śmietaną na oddzielnym spodku. 

Powiązane posty