Idealny posiłek na gorące dni, kiedy brakuje energii i ma się ochotę na coś prostego, smacznego i szybkiego. Kluski leniwe, cynamon i kilka podstawowych składników dają w efekcie prosty przepis kulinarny na pyszny i pożywny obiad.
Składniki
- Twaróg – 300 gramów
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- Mąka pszenna – 0.33 szklanki
- Mąka do podsypania ciasta
- Jajko – 1 sztuka
- Cukier wanilinowy – 10 gramów
- Masło – 3 łyżki
- Bułka tarta – 2 łyżki
- Cynamon – 1 łyżka
Przygotowanie
Przeciśnięty przez praskę twaróg mieszamy z jajkiem, oboma rodzajami mąki i cukrem waniliowym. Ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze kawałki, a z każdego z nich formujemy charakterystyczny wałek. Następnie wałki kroimy na równe części (w romby) i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3 minuty.
W tym czasie przygotowujemy zasmażkę, czyli rozpuszczamy masło na patelni i podsmażamy na niej bułkę tartą z cynamonem.