Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kluski leniwe z dodatkiem cynamonu

Kluski leniwe z cynamonem

Tradycyjne kluski leniwe z cynamonem są doskonałym wyborem na śniadanie albo obiad. Zachwycają nietypowym smakiem, a przy tym przygotujesz je z wyjątkową łatwością.

Składniki

  • Twaróg (300 gramów)
  • Mąka ziemniaczana (1 łyżka)
  • Mąka pszenna (0.33 szklanki)
  • Mąka do podsypania ciasta
  • Jajko (1 sztuka)
  • Cukier wanilinowy (10 gramów)
  • Masło (3 łyżki)
  • Bułka tarta (2 łyżki)
  • Cynamon (1 łyżka)

Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto poprzez energiczne wymieszanie mąki ziemniaczanej, cukru waniliowego, twarogu przeciśniętego przez praskę, jajka i mąki pszennej. Następnie ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką. Ciasto dzielimy na mniejsze części, a z każdej z nich formujemy wałek. Następnie kroimy je w romby i gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty.

W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło. Przesypujemy na nią bułkę tartą i cynamon. Gotowe leniwe kluski przekładamy na talerz i polewamy gotową zasmażką.

Powiązane posty