Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Faszerowane ziemniaki po turecku 

ziemniaki z farszem na talerzu

Ziemniaki uwielbiają nie tylko mieszkańcy Europy Wschodniej. Okazuje się, że zajmują ważne miejsce także w kuchni tureckiej. Na pewno warto wypróbować, jak smakują faszerowane ziemniaki przygotowane zgodnie z przepisem pochodzącym z Turcji. 

Składniki: 

  • 6 sztuk ziemniaków 
  • Mała puszka kukurydzy 
  • ogórki konserwowane 
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 3 cebule dymki 
  • 1  papryka czerwona 
  • 15 pomidorków koktajlowych 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • pęczek natki pietruszki 
  • 5 łyżek majonezu 
  • przyprawa do gyrosa 

Sposób przygotowania: 

Osuszone ziemniaki nacieramy olejem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy je przez 45 minut, a potem zostawiamy do stygnięcia. 

Teraz nacinamy ziemniaki nożem, aby wydrążyć miąższ. Nie przecinajmy jednak skórki. Miąższ kroimy na drobną kostkę, a skórkę odkładamy na bok. 

Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, wcieramy przyprawy i mieszamy z olejem. Teraz smażymy pierś na patelni i odstawiamy do usunięcia. 

Z cebuli dymki musimy odkroić szczypior i drobno go pokroić. Natomiast cebulę, paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Pomidorki kroimy na pół i siekamy natkę kolendry. 

Ketchup z majonezem najlepiej wymieszać w dużej misce. Będzie wygodniej. Do takiego dressingu dodajemy wszystkie składniki. Mieszamy je ze sobą i umieszczamy w skorupkach ziemniaka.

Powiązane posty