Prosty przepis kulinarny na smaczny obiad. Jak zachwycić domowników? Wystarczy 30 minut, żeby przygotować naprawdę eleganckie danie. Makaron z cukinią, a na wierzchu starty parmezan. Znakomity obiad kojarzący się ze słonecznymi Włochami.
Składniki
- Makaron penne – 250 gramów
- Cukinie – 2 sztuki
- Przyprawa do spaghetti bolognese – 1 opakowanie
- Starty parmezan – 100 gramów
- Świeża bazylia – 5 listków
- Oliwa – 1 łyżka
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie cukinie kroimy w plastry. Cukinie podsmażamy na 1 łyżce oliwy, po czym zdejmujemy warzywa z ognia. W tym czasie przyprawę do spaghetti mieszamy z ok. 200 ml wody i przelewamy do garnka. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
Po tym czasie do sosu dodajemy cukinię i całość gotujemy kolejne 2 minuty. Makaron podajemy wymieszany z sosem i ozdobiony świeżą bazylią oraz startym serem.