Czosnek niedźwiedzi to bardzo zdrowe warzywo, a więc dlaczego nie zrobić z niego pasty, która będzie się wspaniale nadawać do smarowania pieczywa? Nic już nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić jej więcej, ponieważ można ją przechowywać w słoiku w lodówce.
Składniki:
- 1 duży pęczek świeżych liści czosnku niedźwiedziego (ok. 120-150 g)
- 3 łyżki orzechów włoskich (można także użyć orzechów laskowych lub orzeszków piniowych)
- 3 łyżki startego sera pecorino
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Najpierw musimy liście czosnku niedźwiedziego bardzo dokładnie umyć. Następnie suszymy, wykorzystując sitko. Można też użyć wirówki do sałaty.
Na suchej patelni musimy uprażyć orzechy, a następnie zmiksować w malakserze. Teraz dodajemy liście i znów wszystko miksujemy. Potem dodajemy ser, sól i oliwę. Mieszamy całość do momentu, aż sól się rozpuści.
Tak przygotowaną pastę umieszczamy w małych wyparzonych słoiczkach. Warto ją też lekko ugnieść. Dzięki temu na powierzchni pojawi się warstwa oleju (działa konserwująco).
Taką pastę można przechowywać w lodówce nawet do roku czasu.