Kasze to ogromne bogactwo minerałów i witamin, które są niezbędne dla organizmu. Kaszotto z kurczakiem z dodatkiem podgrzybków i groszku zielonego stanowią znakomity pomysł na obiad.
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 100 g świeżych borowików
- 8 sztuk podgrzybków suszonych
- 2 szalotki
- 100 g groszku zielonego mrożonego
- 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki śmietany 12%
- świeży majeranek
- pieprz Czarny świeżo mielony
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy małą kostkę, dodajemy przyprawę do kurczaka i mieszamy. Suszone grzyby natomiast zalewamy w miseczce gorącą wodą, przykrywamy i czekamy 15 minut. Następnie odsączamy i kroimy w cienkie paski. Pamiętajmy jednak, aby wywar pozostawić. Borowiki należy pokroić w plastry, a szalotkę w kostkę.
Potrzebny będzie garnek, w którym rozpuszczamy masło i podsmażamy szarlotkę. Potem dodajemy pokrojone grzyby i smażymy wszystko przez chwilę razem. Teraz dorzucamy jeszcze pokrojonego kurczaka i znów smażymy.
W kolejnym etapie wsypujemy kaszę do garnka i mieszamy z kurczakiem i grzybami. Potem wlewamy bulion, a także grzybowy wywar. Musimy całość zagotować, a potem zmniejszyć ogień. Dorzucamy groszek i czekamy, aż podczas gotowania kasza wchłonie cały płyn. Jeżeli już tak się stanie, zestawiamy garnek z ognia. Przykrywamy i czekamy 10 minut.
Gdyż upłynie 10 minut, do garnka dodajemy starty ser, śmietanę, listki majeranku i pieprzu. Kaszotto jest już prawie gotowe. Musimy jeszcze je tylko dokładnie wymieszać.