Tę potrawę można znaleźć w zasadzie w każdym amerykańskim barze z jedzeniem. Danie ma rodowód teksańsko-meksykański i występuje w wielu smakowitych wariantach. Chili con carne – pierś z kurczaka z warzywami i specjalną mieszanką przypraw to rewelacyjny pomysł na obiad.
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 120 g czerwonej fasolki z puszki
- 100 g kukurydzy z puszki
- 200 g pomidorów z puszki
- 1 opakowanie mieszanki przypraw chili con carne
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 300 ml wody
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę. Należy ją zeszklić na patelni. Teraz mięso kroimy w paski i dorzucamy do cebuli. Razem wszystko smażymy, aż składniki się zarumienią.
Kukurydzę i cebulę musimy odcedzić i przepłukać wodą. Natomiast pomidory należy posiekać i razem z sokiem i z warzywami dodać do mięsa.
Na kolejnym etapie mieszankę przypraw musimy wymieszać razem z 300 ml wody. Potem wylewamy na patelnię i ponownie wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Teraz danie musimy gotować przez 8 minut.
Pamiętajmy, że kaszotto będzie jeszcze smaczniejsze, jeżeli przed wyłożeniem na talerze posypiemy je startym serem mozarella.