Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chili con carne z kurczakiem

chili

Tę potrawę można znaleźć w zasadzie w każdym amerykańskim barze z jedzeniem. Danie ma rodowód teksańsko-meksykański i występuje w wielu smakowitych wariantach. Chili con carne – pierś z kurczaka z warzywami i specjalną mieszanką przypraw to rewelacyjny pomysł na obiad.

Składniki: 

  • 300 g piersi z kurczaka 
  • 120 g czerwonej fasolki z puszki 
  • 100 g kukurydzy z puszki 
  • 200 g pomidorów z puszki 
  • 1 opakowanie mieszanki przypraw chili con carne 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki oleju 
  • 300 ml wody 

Sposób przygotowania: 

Rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę. Należy ją zeszklić na patelni. Teraz mięso kroimy w paski i dorzucamy do cebuli. Razem wszystko smażymy, aż składniki się zarumienią. 

Kukurydzę i cebulę musimy odcedzić i przepłukać wodą. Natomiast pomidory należy posiekać i razem z sokiem i z warzywami dodać do mięsa. 

Na kolejnym etapie mieszankę przypraw musimy wymieszać razem z 300 ml wody. Potem wylewamy na patelnię i ponownie wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Teraz danie musimy gotować przez 8 minut. 

Pamiętajmy, że kaszotto będzie jeszcze smaczniejsze, jeżeli przed wyłożeniem na talerze posypiemy je startym serem mozarella. 

Powiązane posty