Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Serowe kotlety z rozgotowanego ryżu 

serowe kotlety

Kotlety można przygotować z najróżniejszych składników. Ciekawą opcją są te, które zrobimy z rozgotowanego ryżu. To może być jeden ze składników obfitego i sytego obiadu, ale może to być także przekąska, którą będziemy maczać w jakimś ulubionym dipie. 

Składniki: 

  • 350 g ryżu białego 
  • 50 g sera żółtego startego 
  • 1 seler naciowy 
  • 1 cebula dymka 
  • przyprawy płatki czosnku ziołami prowansalskimi 
  • przyprawa płatki chili z wędzoną papryką 
  • 1 jajko 
  • sól 
  • panierka chrupiący kurczak surowy 
  • olej roślinny do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Cebulę dymkę siekamy na drobno tak samo jak łodygę selera naciowego. Na tarce z drobnymi oczkami ścieramy żółty ser. 

Dymkę dodajemy do ugotowanego ryżu, dorzucamy także seler, ser i żółtko jajka. Doprawiamy jeszcze solą, chili i płatkami czosnku. Do innej miski przekładamy białko i lekko roztrzepujemy widelcem. 

Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie zanurzamy je w białku i obtaczamy w serowej panierce. 

Kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na średnim ogniu. Smażymy z każdej strony przez około 4 minuty do momentu, aż będą złocisto brązowe. 

Takie danie podajemy z ulubionym sosem. 

Powiązane posty