Kotlety można przygotować z najróżniejszych składników. Ciekawą opcją są te, które zrobimy z rozgotowanego ryżu. To może być jeden ze składników obfitego i sytego obiadu, ale może to być także przekąska, którą będziemy maczać w jakimś ulubionym dipie.
Składniki:
- 350 g ryżu białego
- 50 g sera żółtego startego
- 1 seler naciowy
- 1 cebula dymka
- przyprawy płatki czosnku ziołami prowansalskimi
- przyprawa płatki chili z wędzoną papryką
- 1 jajko
- sól
- panierka chrupiący kurczak surowy
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę dymkę siekamy na drobno tak samo jak łodygę selera naciowego. Na tarce z drobnymi oczkami ścieramy żółty ser.
Dymkę dodajemy do ugotowanego ryżu, dorzucamy także seler, ser i żółtko jajka. Doprawiamy jeszcze solą, chili i płatkami czosnku. Do innej miski przekładamy białko i lekko roztrzepujemy widelcem.
Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie zanurzamy je w białku i obtaczamy w serowej panierce.
Kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na średnim ogniu. Smażymy z każdej strony przez około 4 minuty do momentu, aż będą złocisto brązowe.
Takie danie podajemy z ulubionym sosem.