Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sajgonki z kurczakiem 

sajgonki na talerzu

Kuchnia orientalna gwarantuje niespotykaną ilość kompilacji najróżniejszych smaków. Widać to zresztą po większej ilości produktów spożywczych pochodzących z Azji dostępnych w marketach. Można jednak danie orientalne przygotować samemu, a przykładem są sajgonki z kurczakiem. 

Składniki: 

  • papier ryżowy 
  • udka z kurczaka bez kości 
  • 400 g warzyw na patelnię – mogą być mrożone lub świeże – marchewka papryka i por 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • pieprz i sól 
  • olej do smażenia 
  • zestaw przypraw orientalnych 

Sposób przygotowania: 

Postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przygotowujemy warzywa. Najczęściej smażymy je przez kilka minut na patelni. Dobór składników jest dowolny. Możemy wybrać gotową mieszankę ze sklepu albo też wykreować indywidualną kompilację naszych ulubionych warzyw. Doprawiamy je solą, pieprzem i sosem sojowym. 

Kurczaka należy pokroić w paski i wymieszać z przyprawami orientalnymi, które są gotowe do kupienia w sklepach. Może to być także sos. 

Teraz potrzebna będzie duża miska albo płaskie naczynie z ciepłą wodą. Jej poziom to maksymalnie 2 cm. Zanurzamy teraz w wodzie arkusz papieru ryżowego. Trzymamy go tam około 30, aż zmięknie i stanie się elastyczny. Zwilżony papier rozkładamy na czystej ściereczce. Sałatę, warzywa i kawałki kurczaka układamy na jednym z brzegów. Do środka składamy boki papieru i zwijamy w roladę. 

Tak przygotowane sajgonki odkładamy na bok, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Roladki powinny być pozostawiony do wyschnięcia. To będzie trwało od 30 do 50 minut, jeżeli znajdują się w temperaturze pokojowej. Dzięki temu nie będą wchłaniać tłuszczu w trakcie smażenia. 

Teraz bierzemy woka albo głęboką patelnię, na której rozgrzewamy olej. Roladki smażymy na średnim ogniu do 3 minut. Obracamy delikatnie łopatkami. Unikajmy widelców, bo delikatny papier ryżowy może się szybko uszkodzić. Po wyciągnięciu sajgonek odsączamy je na papierowym ręczniku. 

Sajgonki możemy podawać z sosem orientalnym chili lub sojowym wedle uznania. 

Powiązane posty