Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Truskawkowa galaretka

Truskawkowa galaretka jest wyborna

Niezwykle prosta w przygotowaniu truskawkowa galaretka zachwyca wyglądem i smakiem. Deser można przygotować w kilka chwil, a przy tym stanowi smaczny deser, którym z radością będą częstować się wszyscy domownicy czy goście. Truskawkowa galaretka najlepiej prezentuje się, kiedy jest podana w eleganckich, szerokich kielichach.

Składniki:
– Truskawki (400 g)
– Śmietana 30% (400 ml)
– Galaretki truskawkowe (2 sztuki)
– Cukier puder (2 łyżeczki)

Przygotowanie:
Saszetki truskawkowej galaretki przygotowujemy w dwóch oddzielnych miseczkach. Postępujemy przy tym zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Jedno z naczyń wstawiamy do lodówki do pełnego stężenia. Drugie zostawiamy w temperaturze pokojowej do momentu, aż galaretka dopiero zacznie tężeć. W tym czasie myjemy truskawki i usuwamy z nich szypułki. Następnie kroimy je w kostkę i wkładamy do pustych pucharków. W kolejnym kroku zalewamy je galaretką, która dopiero zaczyna zastygać. Pucharki wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała do końca.
W międzyczasie przygotowujemy bitą śmietanę. W tym celu dokładnie ubijamy schłodzoną śmietanę 30% i mieszamy ją z cukrem pudrem. Wyjmujemy z lodówki stężałe pucharki z truskawkami i galaretką, a następnie dodajemy do nich bitą śmietanę. Na koniec wyciągamy miskę z przygotowaną na początku galaretką, która do tej pory zdążyła już całkowicie stężeć. Kroimy ją na drobną kostkę i wykładamy na wierzch pucharków. Tym sposobem truskawkowa galaretka jest gotowa do podania.

Powiązane posty