Te babeczki to chyba najlepsza propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają muffinki, ale jednocześnie muszą dbać o linię. Są dietetyczne i przyrządza się je szybko. A z dodatkiem borówek amerykańskich będzie to świetny deser do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 60 jogurtu greckiego
- 25 g błonnika bambusowego
- 10 g odżywki białkowej
- 2 jajka
- 2 łyżki słodzika
- 2 łyżki borówek amerykańskich
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wbijamy jajka do miseczki, a następnie dodajemy jogurt grecki. Dosypujemy proszek do pieczenia, słodzik, błonnik bambusowy i odżywkę białkową. Należy jeszcze wlać olej kokosowy i wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Ma powstać jednolite ciasto.
Następnie do formy na muffinki przelewamy przygotowane ciasto, a na wierzchu układamy borówki. Należy je delikatnie wcisnąć.
Muffinkową formę wstawiamy do piekarnika mniej więcej na 30 minut. Powinien być nagrzany do 180°C.
Po 30 minutach wyjmujemy i odstawiamy babeczki do ostygnięcia.
Teraz można już je podawać na przykład na deser.