Yaki soba – czyli japoński makaron. Przygotuj ten zdrowy obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- Polędwiczka wieprzowa – 150-200 g
- Starty imbir – 1 łyżka
- Sos sojowy – 2 łyżki + do skropienia
- Makaron jajeczny – 125 g
- Olej kokosowy
- Podłużna czerwona papryka – 1 sztuka
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Kiełki fasoli mung – mała puszka
- Jajko – 1 sztuka
- Szczypiorek – pęczek
- Uprażony sezam – 3 łyżki
- Marynowany imbir (młody, różowy)
Przygotowanie:
- Polędwiczkę oczyścić z błonek, pokroić na cienkie paski. Doprawić solą, pieprzem i świeżym imbirem, a na koniec wymieszać z sosem sojowym. Można zamarynować na noc, jeśli mamy czas.
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić.
- Paprykę pokroić na kawałeczki, cebulę na półplasterki, kiełki odcedzić na sitku.
- Rozgrzać wok z 2 łyżkami oleju kokosowego, włożyć warzywa (paprykę, cebulę i kiełki) i smażyć, co chwilę mieszając łopatką, przez około 2 minuty.
- Przesunąć warzywa na brzeg woka, w wolne miejsce włożyć mięso i dodatkową łyżkę oleju. Obsmażyć na większym ogniu przez około 3-4 minuty, pod koniec mieszając mięso z warzywami.
- W wolne miejsce w woku wbić jajko i usmażyć jak omlet, dodać makaron i mieszając, co chwilę łopatką smażyć całość przez około 2 minuty, w międzyczasie dodać posiekany szczypiorek i skropić danie dodatkowym sosem sojowym.
- Posypać sezamem i podawać z marynowanym, różowym imbirem.