Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Yaki Soba z Polędwiczką Wieprzową

Yaki Soba z Polędwiczką Wieprzową

Yaki soba – czyli japoński makaron. Przygotuj ten zdrowy obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • Polędwiczka wieprzowa – 150-200 g
  • Starty imbir – 1 łyżka
  • Sos sojowy – 2 łyżki + do skropienia
  • Makaron jajeczny – 125 g
  • Olej kokosowy
  • Podłużna czerwona papryka – 1 sztuka
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Kiełki fasoli mung – mała puszka
  • Jajko – 1 sztuka
  • Szczypiorek – pęczek
  • Uprażony sezam – 3 łyżki
  • Marynowany imbir (młody, różowy)

Przygotowanie:

  1. Polędwiczkę oczyścić z błonek, pokroić na cienkie paski. Doprawić solą, pieprzem i świeżym imbirem, a na koniec wymieszać z sosem sojowym. Można zamarynować na noc, jeśli mamy czas.
  2. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić.
  3. Paprykę pokroić na kawałeczki, cebulę na półplasterki, kiełki odcedzić na sitku.
  4. Rozgrzać wok z 2 łyżkami oleju kokosowego, włożyć warzywa (paprykę, cebulę i kiełki) i smażyć, co chwilę mieszając łopatką, przez około 2 minuty.
  5. Przesunąć warzywa na brzeg woka, w wolne miejsce włożyć mięso i dodatkową łyżkę oleju. Obsmażyć na większym ogniu przez około 3-4 minuty, pod koniec mieszając mięso z warzywami.
  6. W wolne miejsce w woku wbić jajko i usmażyć jak omlet, dodać makaron i mieszając, co chwilę łopatką smażyć całość przez około 2 minuty, w międzyczasie dodać posiekany szczypiorek i skropić danie dodatkowym sosem sojowym.
  7. Posypać sezamem i podawać z marynowanym, różowym imbirem.

Powiązane posty