Ten przepis pochodzący z kuchni indyjskiej to w zasadzie proste połączenie ryżu, mleka i orzechów. Kheer to kwintesencja indyjskich smaków i na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto lubi kuchnię orientalną.
Składniki:
- 3 szklanki mleka krowiego lub kokosowego
- 60 g ryżu basmati
- 1 łyżka orzechów (nerkowce, pistacje, migdały)
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki słodzika
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania:
Płuczemy ryż, wykorzystując sitko i czekamy, aż się odsączy.
W międzyczasie roztapiamy w rondelku klarowane masło. Potem dodajemy ryż i wszystko razem mieszamy. Składniki należy smażyć, cały czas mieszając do momentu, aż ryż nabierze koloru złotego.
Teraz wlewamy mleko i czekamy, aż się zagotuje. Zmniejszamy ogień i dodajemy kurkumę. Mieszamy ponownie składniki i gotujemy pod przykryciem mniej więcej 30 minut. Od czasu do czasu trzeba zamieszać, dzięki czemu ryż się nie przypali.
Gdy puding już zaczyna gęstnieć, to jest to oznaka, że zbliża się koniec gotowania. W tym momencie dodajemy rodzynki, orzechy i słodzik. Znów wszystko mieszamy razem i gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Taki pudding można podawać na ciepło lub na zimno.