Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jogurtowy deser 

deser

Ten prosty przepis kulinarny to idealna opcja, jeżeli jesteśmy spóźnieni z przygotowaniem poczęstunku. Jest bardzo łatwy w wykonaniu, a do tego będzie bardzo dietetyczny. Bo przecież doskonały deser nie musi być tuczący.

Składniki: 

  • 1 i 1/2 szklanki mleka 
  • 300 ml jogurtu naturalnego 
  • 3 żółtka 
  • 2 łyżki słodzika 
  • 1 łyżka żelatyny + 4 łyżki wrzątku 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Sposób przygotowania: 

Najpierw żółtka przekładamy do rondelka, a następnie wsypujemy słodzik i dodajemy ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki razem mieszamy, po czym podgrzewamy, wciąż mieszając. Stopniowo wlewamy mleko, ale uważajmy, aby się nie zagotowało. Teraz rondelek odstawiamy do stygnięcia. 

Następnie żelatynę zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i także odstawiamy do ostygnięcia. W kolejnym kroku żelatynę dodajemy do masy z żółtek. 

Ubijamy jogurt i dodajemy żółtkową masę, po czym miksujemy, aż składniki się połączą. 

Tak powstałą masę przelewamy do formy albo miseczek i wstawiamy je do lodówki. Tam powinny stać przez co najmniej 2 godziny. Najlepiej, jeżeli pozostaną tam przez całą noc. 

Tak smakowity deser podajemy z wiórkami kokosowymi, startą czekoladą lub świeżymi owocami i orzechami.

Powiązane posty