Połączenie makaronu i grzybów to może być bardzo smakowita mieszanka, jeżeli tylko mamy dostępny sprawdzony przepis. Ten taki jest, a smak podkręcać będzie czosnek, parmezan i posiekana natka pietruszki.
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- większa szczypta pieprzu
- większa szczypta przyprawy do kurczaka
- 250 g grzybów kurek
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 ml wody lub bulionu
- 1 nieco czubata łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki parmezanu
- 250-300 g makaronu np. tagliatelle, penne
Sposób przygotowania:
Ten przepis jest ceniony przez wiele osób z uwagi na to, że w zależności od własnych preferencji, możemy dodać mięso lub je pominąć. Tak czy inaczej, makaron może smakować świetnie z kurczakiem lub indykiem.
Tak więc jeżeli lubimy mięso, to filet z kurczaka kroimy w kostkę. Następnie posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Należy jeszcze dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i wszystko razem wymieszać.
Kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Należy rozgrzać patelnię dodać trochę oleju do smażenia i wsypać drobno posiekaną szalotkę. W momencie zeszklenia dodajemy mięso, cały czas mieszając. Smażymy przez około 4 minuty na średnim ogniu. Potem dodajemy grzyby i znów smażymy, co chwilkę mieszając przez około 3 minuty.
Następnie dodajemy 100 ml bulionu rosołowego albo wody 250 ml śmietanki 30 %. Wcześniej mieszamy ją w kubku z łyżeczką mąki pszennej.
Dodajemy jeszcze posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem gotujemy przez około 3 minuty na średnim ogniu.
Już po chwili sos powinien zrobić się gęsty i wtedy warto dodać 3 łyżki startego sera.
Pozostaje jeszcze ugotować makaron taki, jak akurat lubimy i nałożyć go na talerze. Polewamy go sosem kurkowym i ze smakiem konsumujemy.