Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kurczak w sosie serowo-pieczarkowym 

kurczak

Miłośnicy drobiu twierdzą, że kurczak smakuje dobrze ze wszystkim albo nawet sam – o ile tylko jest dobrze przygotowany. Jeśli jednak zastosujemy ten prosty przepis, to kurczak w sosie serowo-pieczarkowym stanie się esencją smaku i wybornym obiadem dla całej rodziny.

Składniki: 

  • 400 g piersi z kurczaka 
  • przyprawa do mięs 
  • 200 g pieczarek 
  • mieszanka przypraw – 4 sery z brokułami 
  • 1 cebula 
  • 100 ml śmietany 18% 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 szklanka wody 

Sposób przygotowania: 

Mięso kroimy w paski i dodajemy przyprawę do mięs. Następnie obsmażamy na patelni. 

Teraz pieczarki kroimy w ćwiartki a cebulę w półplastry. Dorzucamy na patelnię i smażymy, aż odparuje sok z pieczarek. 

Mieszankę przypraw 4 sery brokułami należy wymieszać ze szklanką wody i śmietaną. Taką miksturę wlewamy na patelnię i gotujemy przez 10 minut. 

Danie jest gotowe i najlepiej podawać je z ryżem. 

Powiązane posty