Prawdziwy domowy obiad nie może się obyć bez surówki lub sałatki. A, że sezon na warzywa się rozpoczyna, to najlepiej zrobić taką z młodej kapusty. Będzie idealnym uzupełnieniem ziemniaków, kaszy i mięs lub ryb.
Składniki:
- 1/2 młodej kapusty ok. 400 g
- 4 kiszone ogórki
- czerwona cebula
- 3 łyżki posiekanego koperku
- pieprz młotkowany z kolendrą
- 4 łyżki oleju lnianego
- sól
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną młodą kapustę drobno szatkujemy. Następnie czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę.
Mieszamy obydwa warzywa ze sobą, a następnie solimy i ugniatamy. Najlepiej zrobić to ręką. Wówczas wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączą, a smaki się przegryzą.
Przyszedł czas na ogórki kiszone. Kroimy je w drobną kostkę i dodajemy do kapusty i cebuli. Dorzucamy jeszcze posiekany koperek.
Nie może też zabraknąć przypraw. Potrzebny będzie młotkowany pieprz, kolendra i olej lniany. Znów wszystkie składniki mieszamy razem. Sałatka jest gotowa i można ją podawać na stół.