Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z młodej kapusty 

sałatka

Prawdziwy domowy obiad nie może się obyć bez surówki lub sałatki. A, że sezon na warzywa się rozpoczyna, to najlepiej zrobić taką z młodej kapusty. Będzie idealnym uzupełnieniem ziemniaków, kaszy i mięs lub ryb. 

Składniki: 

  • 1/2 młodej kapusty ok. 400 g 
  • 4 kiszone ogórki 
  • czerwona cebula 
  • 3 łyżki posiekanego koperku 
  • pieprz młotkowany z kolendrą 
  • 4 łyżki oleju lnianego 
  • sól 

Sposób przygotowania: 

Oczyszczoną młodą kapustę drobno szatkujemy. Następnie czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. 

Mieszamy obydwa warzywa ze sobą, a następnie solimy i ugniatamy. Najlepiej zrobić to ręką. Wówczas wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączą, a smaki się przegryzą. 

Przyszedł czas na ogórki kiszone. Kroimy je w drobną kostkę i dodajemy do kapusty i cebuli. Dorzucamy jeszcze posiekany koperek. 

Nie może też zabraknąć przypraw. Potrzebny będzie młotkowany pieprz, kolendra i olej lniany. Znów wszystkie składniki mieszamy razem.  Sałatka jest gotowa i można ją podawać na stół.

Powiązane posty