Śledzie to ryba popularna na całym świecie, również w Azji. Wyjątkowo smakuje potrawa przygotowana ze śledzi w wersji japońskiej. Wcale też nie będziemy potrzebować żadnych egzotycznych składników.
Składniki:
- 400 g śledzi w oleju
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 12%
- jedna czerwona cebula
- 2 jajka
- puszka groszku konserwowego
- 80 g żółtego tartego sera
Sposób przygotowania:
Rybę należy pozbawić nadmiaru oleju. Musimy po prostu odcisnąć śledzie na ręczniku papierowym. Potem już możemy ją kroić na kawałki, które powinny mieć szerokość około 4 cm.
Jajka należy ugotować na twardo. Po ugotowaniu wystudzany je i kroimy na drobno.
Następnie na dno półmiska lub talerza wysypujemy zielony groszek. Na nim układamy śledzie.
Przygotowujemy kremowy sos. Majonez mieszamy ze śmietaną, a następnie łączymy z jajkami.
Na każdy kawałek śledzia kładziemy plaster cebuli. Potem nakładamy porcję sosu. Na koniec posypujemy startym serem.