Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ryż po japońsku

Ryż po japońsku

Jak przygotować ryż do sushi? Jeśli chcesz podać danie z ryżem, które można jeść pałeczkami, to ten ryż najpierw trzeba odpowiednio przygotować. Na szczęście jest to bardzo proste!

Składniki na ryż

  • Ryż japoński krotko ziarnisty (200 gramów)
  • Algi (1 sztuka)
  • Wino ryżowe (50 mililitrów)

Składniki na marynatę

  • Ocet ryżowy (150 mililitrów)
  • Słodkie wino mirin (100 mililitrów)
  • Sól (1 łyżeczka)
  • Sos sojowy (2 łyżki)

Przygotowanie

Ryż japoński płuczemy kilka razy w zimnej wodzie, a następnie przekładamy go do garnka. Dodajemy algi, 400 ml zagotowanej wody i wino ryżowe. Ryż gotujemy pod przykryciem. Kiedy stanie się miękki, usuwamy glony, zalewamy ryż marynatą i odstawiamy do przestygnięcia (najlepiej, żeby garnek był przykryty ściereczką).

A marynatę z kolei przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki na marynatę – i gotowe.

Powiązane posty