Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini

Sycące pierożki w towarzystwie warzyw będą sycącym i zdrowym posiłkiem. Przekonaj się, jakie to proste!

Składniki

  • Pomidorki koktajlowe – 100 g
  • Parmezan tarty – 60 g
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Cebula czerwona – 1 sztuka
  • Ząbek czosnku – 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek – 30 ml
  • Ocet balsamiczny – 20 ml
  • Bazylia świeża – 5 g
  • Sól – 3,5 g
  • Pieprz czarny – 1 g
  • Tortellini z nadzieniem z ricotty – 250 g

Przygotowanie

Gotujemy osoloną wodę, a gdy zacznie wrzeć, przekładamy do niej tortellini (zgodnie z instrukcją na opakowaniu – al dente). Następnie odcedzamy je, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy cebulę w piórka, paprykę w kostkę, a pomidory przecinamy na pół. Wszystkie warzywa przekładamy do salaterki.

W osobnej miseczce mieszamy oliwę z octem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dressing przelewamy do salaterki z warzywami. Dodajemy tam również poszatkowane liście bazylii, szczyptę soli i pieprzu. Do salaterki przekładamy ostudzone tortellini i parmezan. Wszystko ponownie mieszamy i gotowe!

Powiązane posty