Gdy robi się gorąco, nasz organizm automatycznie domaga się nawodnienia. Należy pić wodę, ale czy przecież soki owocowe nie smakują lepiej? Dodatkowo mają także witaminy, a są takie, które odznaczają się właściwościami nawadniającymi. Taki właśnie jest arbuz, który głównie przecież składa się z wody, a dodatkowo jeszcze pięknie wygląda. Gdy go połączymy z truskawkami, powstać może wspaniały orzeźwiający koktajl, od którego nie będziemy chcieli się oderwać.
Składniki:
- Ok. 0,5 kg arbuza,
- 20-30 dag truskawek,
- kilka kostek lodu,
- łyżka soku z limonki lub cytryny ,
- cukier lub miód
- listki mięty do dekoracji,
Sposób przygotowania:
Najpierw musimy się zabrać za arbuza. Trzeba się dostać do miąższu. Owoc kroimy najpierw na pół, a potem odcinamy płaskie półokrągłe kawałki. Teraz można łatwo odkroić czerwoną część, a następnie pokroić w kostkę. Pamiętajmy, aby usunąć pestki.
Miąższ arbuzowy miksujemy w blenderze. Potem dodajemy truskawki i sok z limonki. Ponownie wszystko razem miksujemy. Można też dodać cukier albo miód, jeżeli wolimy bardziej słodkie napoje.
Na koniec pozostaje jeszcze tylko dodać kostki lodu w całości lub pokruszone.