Tradycyjna i prosta do przygotowania surówka z młodej kapusty z kukurydzą i groszkiem.
Składniki
- Młoda kapusta – 500 g
- Groszek zielony, świeży – 100 g
- Kukurydza ziarna – 100 g
- Marchew – 150 g
- Jogurt naturalny – 200 g
- Majonez – 80 g
- Oliwa z oliwek – 10 g
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól – 0,5 łyżeczki
- Pieprz czarny – 0,25 łyżeczki
Przygotowanie
Gotujemy groszek i kukurydzę, następnie przelewamy zimną wodą i studzimy. Następnie mieszamy majonez, jogurt, sól, pieprz i sok z cytryny. Teraz przechodzimy do kapusty, którą siekamy. Tak samo przygotowujemy marchewkę.
Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do salaterki i dokładnie ze sobą mieszamy.