Prosty przepis na gotowanego suma w śmietanie.
Składniki
- Bulion warzywny – 0,5 l
- Chrzan tarty – 2 łyżki
- Cukier – 1 szczypta
- Masło – 2 łyżki
- Natka pietruszki – 10 g
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
- Sum – 500 g
- Śmietana 18% – 100 ml
Przygotowanie
Rybę kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy na małym ogniu w bulionie przez ok. 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło na patelni. Dodajemy do niego śmietankę i chrzan. Mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem. Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki.
Teraz wystarczy, że kawałki ugotowanej ryby ułożymy na talerzu i polejemy je przygotowanym sosem śmietanowym.