Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sum w śmietanie

Sum w śmietanie

Prosty przepis na gotowanego suma w śmietanie.

Składniki

  • Bulion warzywny – 0,5 l
  • Chrzan tarty – 2 łyżki
  • Cukier – 1 szczypta
  • Masło – 2 łyżki
  • Natka pietruszki – 10 g
  • Pieprz czarny – 1 szczypta
  • Sól – 1 szczypta
  • Sum – 500 g
  • Śmietana 18% – 100 ml

Przygotowanie

Rybę kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy na małym ogniu w bulionie przez ok. 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło na patelni. Dodajemy do niego śmietankę i chrzan. Mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem. Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki.

Teraz wystarczy, że kawałki ugotowanej ryby ułożymy na talerzu i polejemy je przygotowanym sosem śmietanowym.

Powiązane posty