Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ryba w panierce

Ryba w panierce jest wybornym daniem, które znakomicie pasuje do ziemniaków lub frytek oraz surówek. Sycący, zdrowy i łatwy w przygotowaniu obiad może królować na domowych stołach i zachwycać biesiadników.

Składniki:
– Filet z dorsza lub łososia (600 g)
– Mąka pszenna (2 łyżki)
– Bułka tarta (4 łyżki)
– Jajko (2 sztuki)
– Przyprawa do ryb (½ łyżeczki)
– Czosnek (1 ząbek)
– Papryka słodka (½ łyżeczki)
– Olej (do smażenia)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
Jeśli mamy rybę mrożoną, najpierw należy ją dokładnie rozmrozić. Dopiero później można przystąpić do realizowania przepisu, który zaczynamy od pokrojenia filetu na 3 większe kawałki. Należy również zadbać o pozbycie się wszystkich ości, o ile te występują w rybie. Przeciskamy przez prasę ząbek czosnku i nacieramy nim filety z ryby oraz doprawiamy je przyprawą do ryb.
W drugiej kolejności przygotowujemy 3 większe miski lub głębsze talerze. Następnie do pierwszego naczynia wsypujemy mąkę, do drugiego wlewamy roztrzepane jajka (z dodatkiem papryki, soli i pieprzu), a do trzeciego wsypujemy bułkę tartą. W tak przygotowanych naczyniach kolejno panierujemy filety z ryby (w mące, w jajku, a na koniec w bułce tartej).
Tak przygotowane filety kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron do zarumienienia się ryby i usmażenia go w środku. Ryba w panierce najlepiej smakuje z dodatkiem frytek i z surówką.

Powiązane posty