Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Łosoś smażony w ziołach

Łosoś smażony w ziołach

Łosoś smażony w ziołach jest jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie ryby. Jednocześnie zachwyca bogactwem smaków, jest zdrowy i nigdy się nie nudzi. Doskonale sprawdzi się jako stosunkowo lekki obiad w każdym dniu tygodnia. Do zrobienia pysznego dania potrzeba zaledwie kilku prostych i tanich składników. Nie wymaga również od nas specjalnych zdolności kulinarnych.

Składniki:
– Łosoś (6 kawałków)
– Mąka (pół szklanki)
– Zioła prowansalskie (szczypta)
– Świeża bazylia (szczypta)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Olej (do smażenia)

Przygotowanie:
Na początek rozmrażamy rybę i sprawdzamy, czy nie ma ości. Jeśli są, to musimy je usunąć. Następnie kawałki łososia posypujemy przyprawami oraz porwaną świeżą bazylią. Całość wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie wyjmujemy rybę i dokładnie obtaczamy ją w mące.
Teraz pozostaje nam tylko rozgrzać olej na patelni i ułożyć na nim kawałki łososia. Dokładnie smażymy z obu stron, aż do momentu, gdy potrawa apetycznie się zarumieni. Tak przygotowany łosoś smażony w ziołach jest gotowy do podania. Znakomitym dodatkiem do niego będą ziemniaki. W kwestii surówki doskonale sprawdzi się mizeria. Jeśli jednak chcemy dobrać inną surówkę, warto skupić się na lekko kwaśnych dodatkach, takich jak kiszona kapusta lub kwaszone ogórki. Mogą być one stanowić główną bazę dla surówki lub pełnić jedynie funkcję regulatora smaku.

Powiązane posty