Są takie dania, które smakują po prostu zawsze i to niezależnie od tego, czy są podgrzane, czy też ostudzone. Przykładem jest właśnie makaron orzo z botwinką i fetą. To włoskie danie powinno zadowolić wszystkich miłośników węglowodanów, a także wspaniałych kolorów na talerzu.
Składniki:
- 3 porcje
- 1 pęczek botwinki z małymi lub średnimi buraczkami
- 1 por
- 2 łyżki oliwy extra
- 2 ząbki czosnku
- 200 g makaronu orzo (1 szklanka 250 ml)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 750 ml bulionu jarzynowego np. eko z kostki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 100 g sera feta
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności musimy dokładnie opłukać botwinkę. Odcinamy buraczki i obieramy liście. Liście z łodygami siekamy drobno. Buraczki natomiast kroimy na cienkie plasterki. Łodyżki, liście i buraczki należy trzymać oddzielnie.
Po umyciu pora przycinamy go na końcach. Białą część zostawiamy. Następnie kroimy wzdłuż na pół i kolejny raz myjemy warzywo. Teraz można je już posiekać na drobno.
Potrzebna będzie duża patelnia, na której rozgrzewamy oliwę do smażenia. Podsmażamy chwilę pora, cały czas mieszając. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i suchy surowy makaron. Należy jeszcze dodać masło razem z tymiankiem i doprawić solą oraz pieprzem. Wszystko mieszamy i podsmażamy przez mniej więcej minutę do momentu, aż makaron się lekko zarumieni.
Potem wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy mniej więcej 4 minuty.
Po tym czasie dodajemy buraczki, mieszamy i gotujemy przez kolejne 4 minuty. Następnie dodajemy łodyżki botwinki, a potem po chwili dorzucamy również liście i przykrywamy pokrywkę. Gotujemy koło 2 minuty do momentu, aż liście zwiędną.
Ponownie mieszamy i gotujemy już bez przykrycia przez minutę do momentu, aż makaron będzie ugotowany al dente.
Pozostaje już tylko wymieszać danie z 2 łyżkami koperku i dodać posiekaną fetę.