Kuchnia indyjska to nie tylko propozycja niezwykle kolorowych i zdrowych uwielbianych przez wegetarian potraw. To także wspaniałe smaki, które zadowolą nawet najbardziej doświadczonych smakoszy.
Składniki:
- 2 – 4 porcje
- 100 g grochu łuskanego połówki
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 duży pomidor (lub 1/2 puszki krojonych pomidorów)
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 5 szklanek (1,25 litra) wody źródlanej lub dobrego bulionu
- 3 suszone daktyle (użyłam eko)
- 2 łyżki oleju arganowego lub lnianego
- świeża kolendra do posypania
Przyprawy:
- 1 łyżeczka imbiru w proszku lub 2 łyżeczki tartego świeżego
- 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania:
Groch płuczemy w ciepłej wodzie do momentu, aż woda stanie się klarowna. Potem zalewamy go świeżą zimną wodą i pozostawiamy na jedną godzinę. Ma namoknąć.
Odcedzony groch wkładamy do szerokiego garnka i dodajemy opłukaną i odcedzoną kaszę jaglaną. Dorzucamy też pokrojonego w kostkę pomidora i posiekaną papryczkę chili bez pestek. Dodajemy także starty czosnek, przyprawy i posiekane daktyle.
Następnie wlewamy wodę i gotujemy.
Teraz zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 45 minut pod przykryciem do momentu, aż groch stanie się miękki. Pozostaje jeszcze doprawić potrawę solą morską i dodać olej lniany lub arganowy. Danie podajemy z kolendrą.