Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Dal z grochu z kaszą jaglaną 

Dal z grochu

Kuchnia indyjska to nie tylko propozycja niezwykle kolorowych i zdrowych uwielbianych przez wegetarian potraw. To także wspaniałe smaki, które zadowolą nawet najbardziej doświadczonych smakoszy. 

Składniki:

  • 2 – 4 porcje 
  • 100 g grochu łuskanego połówki 
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej 
  • 1 duży pomidor (lub 1/2 puszki krojonych pomidorów) 
  • 1 papryczka chili 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 5 szklanek (1,25 litra) wody źródlanej lub dobrego bulionu 
  • 3 suszone daktyle (użyłam eko) 
  • 2 łyżki oleju arganowego lub lnianego 
  • świeża kolendra do posypania 

Przyprawy: 

  • 1 łyżeczka imbiru w proszku lub 2 łyżeczki tartego świeżego 
  • 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 2 łyżeczki kurkumy 

Sposób przygotowania: 

Groch płuczemy w ciepłej wodzie do momentu, aż woda stanie się klarowna. Potem zalewamy go świeżą zimną wodą i pozostawiamy na jedną godzinę. Ma namoknąć. 

Odcedzony groch wkładamy do szerokiego garnka i dodajemy opłukaną i odcedzoną kaszę jaglaną. Dorzucamy też pokrojonego w kostkę pomidora i posiekaną papryczkę chili bez pestek. Dodajemy także starty czosnek, przyprawy i posiekane daktyle. 

Następnie wlewamy wodę i gotujemy. 

Teraz zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 45 minut pod przykryciem do momentu, aż groch stanie się miękki. Pozostaje jeszcze doprawić potrawę solą morską i dodać olej lniany lub arganowy. Danie podajemy z kolendrą. 

Powiązane posty