Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Łosoś wędzony z buraczkami 

łosoś

Takimi przystawkami można się zajadać w nieskończoność. Połączenie łososia z pieczonymi buraczkami i wspaniałym chrzanowym sosem to prawdziwa uczta dla zmysłów. Nic dziwnego, że są osoby, które tą przystawką zastępują po prostu cały obiad lub kolację. 

Składniki: 

  • 2 porcje 
  • 2 średnie buraczki 
  • 100 g łososia wędzonego 
  • 2 łyżki koperku 
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
  • sos chrzanowy 
  • dodatki: chleb i 1/2 cytryny lub limonki do serwowania 

Sposób przygotowania: 

Piekarnik musimy rozgrzać do 190°C. Buraczki najpierw musimy umyć, a następnie ususzyć. Potem zawijamy je w folię aluminiową i pieczemy minimum godzinę w piekarniku. Oznaka, że będą gotowe, to odpowiednia miękkość. Można ją sprawdzić widelcem albo nożem. Potem zdejmujemy skórkę z buraków i kroimy w słupki. 

Sos chrzanowy przygotowujemy zgodnie z przepisem. 

Kawałki łososia rozkładamy na talerzu i przykrywamy buraczkami. Robimy także kleksy z sosu nowego. Na górę sypiemy koperek i pieprz. Przekąskę podajemy z chlebem, a łososia można dodatkowo skropić sokiem z cytryny albo limonki. 

Powiązane posty