Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Krewetki z mango z sosem chili 

krewetki na talerzu

Owoce morza jadamy coraz częściej, a nasz organizm pewnością nam za to podziękuje. Potrawy przygotowywane na bazie takich składników jak krewetki są niezwykle pożywne, ale także bardzo zdrowe. Przykładem mogą być krewetki z mango i sosem chili. To może być przekąska, ale smakować także będą na kolację podane z białym winem. 

Składniki:

  • 250 g krewetek, obranych i oczyszczonych 
  • 1 duże mango, obrane i pokrojone w kostkę 
  • 1 świeża papryczka chili, posiekana 
  • sok z 1 limonki 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka miodu 
  • sól i pieprz do smaku 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Posiekaną papryczkę chili, kolendrę, sos sojowy, miód i sok z limonki mieszamy w misce. Odstawiamy, aby wszystkie smaki się przegryzły. 

Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Następnie dodajemy krewetki, które smażymy z każdej strony przez 3 minuty. Mają się wyraźnie zrumienić. 

Kolejny krok to dodanie pokrojonego mango. Owoc należy smażyć przez 2 minuty, delikatnie mieszając. Potem dodajemy wcześniej przygotowany sos i mieszamy przez kolejne 2 minuty. Powinien zgęstnieć, a wszystkie składniki powinny być nim równomiernie oblepione. 

Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Potrawę już możemy wykładać na talerze. 

Powiązane posty