Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ryż z mięsem mielonym

Ryż z mięsem mielonym

Jeśli chcesz szybko przygotować smaczny obiad, to ryż z mięsem mielonym i warzywami będzie idealnym wyborem. Wyrobisz się w maksymalnie 20 minut.

Składniki

  • mięso mielone, drobiowe – 100 g
  • ryż basmati – 50 g
  • papryka czerwona – 0,5 szt.
  • brokuł – 100 g
  • cebula – 0,5 szt.
  • ząbek czosnku – 1 szt.
  • oliwa z oliwek – 10 g
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • oregano suszone – 0,25 łyżeczki
  • czosnek granulowany – 0,25 łyżeczki
  • kolendra świeża – 1 gałązka

Przygotowanie

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie brokuł dzielimy na różyczki, a paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek siekamy oraz podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Po kilku minutach dodajemy do nich paprykę i brokuł. Całość smażymy ok. 4-5 minut.

Do warzyw na patelni dodajemy mielone mięso i wszystkie przyprawy. Całość mieszamy i smażymy do momentu zarumienienia się mięsa. Na koniec na talerz przekładamy ryż, a na niego nakładamy mięso z warzywami. Danie możemy ozdobić listkami świeżej kolendry.

Powiązane posty