Błyskawiczny obiad na upalny dzień. To wegetariańskie danie sprawdzi się przy każdej okazji.
Składniki
- Mieszanka mrożonej fasoli żółtej i zielonej – 450 g
- Ząbek czosnku – 1 szt.
- Skórka cytryny tarta – 0,5 łyżeczki
- Chili płatki – 0,5 łyżeczki
- Oregano suszone – 0,5 łyżeczki
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Ser feta – 50 g
- Orzech włoski – 50 g
Przygotowanie
Gotujemy fasolę w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przelewamy ją zimną wodą i delikatnie osuszamy. Drobno siekamy czosnek i przekładamy go na zimną patelnię. Dodajemy do czosnku startą skórkę cytryny, oliwę, oregano i chili. Przez kilka minut podgrzewamy całość, a następnie dodajemy do składników ugotowaną fasolę. Wszystko podgrzewamy jeszcze przez ok. 1 minutę.
Przełożoną na talerze fasolkę z dodatkami dekorujemy pokruszonymi orzechami i serem feta.