Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gnocchi ze szpinakiem 

Gnocchi ze szpinakiem 

Kuchnia włoska nie ma sobie równych, a jej siłą niejednokrotnie jest prostota. Okazuje się, że wystarczy umiejętnie połączyć tylko kilka składników, aby otrzymać danie smaczne i niezwykle syte. Gnocchi ze szpinakiem to właśnie potrawa, która ma wspaniały maślany aromat i piękny kolor. 

Składniki: 

  • 500 g ziemniaków 
  • 1 żółtko 
  • 100 g mąki pszennej 
  • Sól 
  • pieprz Czarny 
  • 2 łyżki masła 
  • 120 g szpinaku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 50 g parmezanu 

Sposób przygotowania: 

Gotujemy ziemniaki, ale bez obierania. Obierzemy je, dopiero gdy ostygną. Potem ścieramy na tarce i przeciskamy przez prasę do ziemniaków. Następnie wbijamy do nich żółtko i dodajemy mąkę pszenną. Całość mieszamy razem, aż powstanie ciasto ziemniaczane. 

Teraz wyrabiamy ciasto, a gdy będzie gotowe, dzielimy na większe kawałki. Z każdego będziemy formować pasek. Następnie dzielimy na małe partie, a potem odbijamy na nich ząbki widelca. W ten sposób kluski będą miały charakterystyczny kształt. 

Potrzebna będzie duża patelnia, na której rozgrzewamy masło. Dodajemy liście szpinaku, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko smażymy razem, aż liście stracą objętość. 

Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy sól. Gdy doprowadzimy ją do wrzenia, wrzucamy kluski. Czekamy, aż zaczną wypływać i po 60 sekundach wyławiamy kluski. Potem przekładamy je na patelnię ze szpinakiem i podgrzewamy kilka minut. 

Pozostaje jeszcze dodać starty parmezan i trochę wody, w której gotowały się wcześniej kluski/ podgrzewamy chwilę i już można je podawać na talerze. 

Powiązane posty