Sezon grillowy to okazja, aby wypróbować najróżniejsze nowe przepisy, choć z chęcią też sięgamy po te stare i sprawdzone. W przypadku tych ostatnich zawsze sprawdzać się będzie grillowana biała kiełbasa z cebulą. To tradycyjne połączenie to gwarancja, że porcje będą szybko znikać z talerza. Jeżeli więc zapraszamy kogoś na grilla, to ta propozycja kulinarna sprawdzi się zawsze, niezależnie od tego, jaki kto ma gust.
Składniki:
- 6 białych kiełbas
- jedna duża cebula
- 3 g ziołowej grillowej przyprawy
Sposób przygotowania:
Musimy przygotować kiełbasę. Z jej kupnem nie będziemy mieli żadnego problemu, ponieważ można ją znaleźć w każdym większym lub mniejszym markecie. Tak więc najpierw kiełbasę musimy naciąć z 2 stron w poprzek. Ważne, aby cięcie nie było zbyt głębokie. Tniemy na głębokość około 3 – 4 mm.
Tak przygotowaną kiełbasę kładziemy na tacce do grillowania. Musimy ją jeszcze oprószyć przyprawą ziołową do grilla.
Teraz należy przygotować cebulę. Obieramy ją i kroimy w krążki, a następnie kładziemy na kiełbaskach.
Pozostaje umieścić tackę na grillu. Podczas grilowania kawałki kiełbasy należy co jakiś czas przewracać. Dzięki temu będą rumiane z obydwu stron.