Jak przygotować niezastąpiony dodatek do wielu ciast, batoników i deserów? Poznaj prosty przepis na słony karmel!
Składniki
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki 36% (ewentualnie 30%)
- szczypta soli
Opcjonalnie:
- 2 łyżki masła orzechowego kremowego
Przygotowanie
Do rondelka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go w taki sposób, żeby tworzył cienką warstwę. Podgrzewamy go na średnim ogniu, ale nie mieszamy. Musi całkowicie się rozpuścić i zbrązowieć. Dopiero wtedy dodajemy masło i mieszamy do momentu, aż się rozpuści i wymiesza z karmelem.
Następnie dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy. Gotujemy do zagotowania, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy masło orzechowe i sól. Zdejmujemy z ognia i przelewamy karmel do osobnej miseczki. Gotowe!