Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron ze szparagami i wołowiną

Makaron ze szparagami i wołowiną

Prosty przepis na pyszny obiad. Witaminy i rewelacyjny smak, w którym szybko się zakochasz.

Składniki

  • 250 g makaronu (np. rigatoni, penne)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 młodej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka masła
  • 200 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do dekoracji

Przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ok. 2 minuty przed końcem jego gotowania, dodajemy do garnka pokrojone szparagi. W tym czasie rozgrzewamy patelnię z oliwą i stopniowo nakładamy mięso. Doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy do zarumienienia.

Pod patelnią zmniejszamy ogień, dodajemy masło i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy 2 minuty, po czym dodajemy 3 łyżki wody z garnka z makaronem. Mieszamy i czekamy, żeby woda wyparowała. Teraz dodajemy śmietankę i gotujemy całość. Po ok. 2 minutach od zagotowania dodajemy parmezan i natkę pietruszki. Następnie na patelnię przekładamy odcedzony makaron ze szparagami. Podgrzewamy wszystko razem przez kilka minut i przekładamy na talerze. Przed podaniem dekorujemy obiad natką pietruszki.

Powiązane posty