Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sorbet kokosowy

Sorbet kokosowy

Pyszny sorbet o smaku kokosowym. Idealny wybór na wiosenną porę.

Składniki

  • 200 g cukru
  • 125 ml wody
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • sok z 2 limonek
  • opcjonalnie – owoce w syropie do podania lub kilka świeżych malin czy jagód

Przygotowanie

W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowany syrop gotujemy na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przelewamy do szklanki sok z limonki. Dodajemy do niego tyle wody, żeby uzyskać łącznie 125 ml płynu. Przelewamy go do ostudzonego syropu w rondelku. Dolewamy również mleko kokosowe.

Tak przygotowany sorbet wkładamy do zamrażalnika na ok. 7 godzin. Co godzinę mieszamy masę, dzięki czemu sorbet będzie miał gładką konsystencję i będzie pozbawiony kryształków lodu. Po tym czasie sorbet możemy podawać w pucharkach do lodów. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców, ale z równie wielkim powodzeniem sprawdzi się samodzielnie.

Powiązane posty