Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Faszerowane kwiaty cukinii

Faszerowane kwiaty cukinii

Faszerowane kwiaty cukinii w stylu rzymskim, to nic innego jak warzywa, które będą występowały w towarzystwie mozzarelli i anchois. Jeżeli kiedyś zwiedzaliśmy Włochy i zaglądaliśmy do wielu restauracji, to potrawę tę można znaleźć w wielu restauracjach, a zwykle można się na nią natknąć w pizzerii, przy czym będzie podawana jako przystawka. To także dosyć dobrze rozpoznawalny street food.

Składniki

  • woda gazowana
  • 250 g mąki z durum
  • 2 szczypty soli
  • łyżeczka cukry
  • 12 kwiatów cukinii
  • 125 g mozzarelli
  • 6 anchois w oleju
  • 1 l oleju arachidowego

Sposób przygotowania:

Mozzarellę wyjmujemy z opakowania i odcedzamy. Następnie kroimy w paski. Z kolei anchois musimy pokroić na pół.

W kolejnym kroku delikatnie nadziewamy kwiaty, ale od tej strony, od której się otwierają. Teraz wkładamy do środka pasek mozarelli i filet z anchois. Lekko dociskamy, aby nadzienie nie wypadało na zewnątrz.

Teraz zamykamy kwiatek. Aby zrobić to skutecznie, musimy delikatnie przykręcić końce płatków.

Potrzebna będzie patelnia, na której rozgrzejemy olej arachidowy.

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy sól, a także cukier. Następnie dolewamy wodę gazowaną, ale powoli i cały czas mieszając.

Kwiaty maczamy w masie mącznej. Zanurzamy je w rozgrzanym oleju, obracając od czasu do czasu. W momencie, gdy zauważymy, że kwiaty przybrały już barwę złocisto-brązową, wówczas należy je wyjąć z oleju i odsączyć na papierze kuchennym.

Teraz można już zabrać się do degustacji.

Powiązane posty