Sezon grillowania na dobre ruszył. Miłośnicy jedzenia w plenerze mają do dyspozycji mnóstwo przepisów. W końcu, jeżeli preferujemy grillowy ruszt, to można na nim upichcić niemal wszystko. W pierwszym odruchu grillowanie kojarzy nam się z opiekaniem mięsa i kiełbasy albo karkówki. Tymczasem przecież coraz częściej przygotowuje się w ten sposób także warzywa. Przykładem jest kalarepka, która po ugrillowaniu będzie smakować wyjątkowo!
Składniki:
- 3 kalarepy
- 1 jabłko
- 2 ogórki konserwowe
- 1 papryka czerwona
- pietruszka
- koperek posiekany
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki sosu czosnkowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
Kalarepy obieramy i kroimy na pół. Musimy wydrążyć środek, a brzegi powinny mieć około 1 cm. Kalarepy wkładamy do miski, oprószamy solą i skrapiamy oliwą. Dodajmy jeszcze pieprz i posiekany koperek.
Następnie musimy oliwą posmarować folię aluminiową. Na niej będziemy układać połówki kalarepy. Następnie zawijamy je i kładziemy na grillu. Opiekamy po 15 minut z każdej strony. Będą gotowe, gdy staną się miękkie.
Teraz kroimy w kostkę obrane jabłko, ogórki, paprykę i połowę wydrążonych z kalarepek środków. Składniki mieszamy z 4 łyżkami sosu ziołowego i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do połówek kalarepek. Danie z grilla jest gotowe.